Ar visi putojantys vynai yra vadinami prosecco?

Prosecco - Italijos baltas vynas. Pavadinimas kilęs iš Italijos Prosecco kaimelio netoli Triesto kultivuojamų Glera vynuogynų. Taigi vynas gaminamas iš Glera vynuogių, anksčiau vadintų Prosecco. Vynas gali būti maišomas (kupažuojamas) ir su kitų vynuogių veislėmis. Tradiciškai su Glera naudojama ne daugiau nei 15% šių vynuogių veislių: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio ar Pinot Noir.

Prosecco DOC yra trijų rūšių: spumante (putojantis vynas), frizzante (pusiau putojantis vynas) arba tranquillo (ramus vynas). Prosecco DOC gaminamas devyniose Italijos provincijose Veneto ir Friuli Venezia Giulia regionuose.

Prosecco Superiore DOCG yra dviejų rūšių: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, kurį leidžiama gaminti tik Trevizo Veneto provincijos kalnuose tarp Conegliano ir Valdobbiadene (į šiaurę nuo Trevizo) miestų ir Asolo Prosecco Superiore DOCG šalia Asolo miesto.

Nuoroda į žemėlapį: https://www.italianowine.com/en/classification/maps/prosecco/

Kiti „Skonių klubo“ įrašai:

2020-07-17

Šiuolaikiniame romo pasaulyje, romai ir jų prekiniai ženklai gali būti pervertinti arba nepakankamai įvertinti. Vartotojai stengiasi suprasti romo kilmę, jo istoriją, savybes ir būdą, kaip būtų galima lyginti panašius su panašiais. Tiesiog yra per mažai informacijos tokiai analizei, todėl pageidautina, kad visi romo vartotojai ir entuziastai turėtų nuoseklią romo klasifikavimo sistemą.

2019-09-15

Vynuogių vytinimas (italų kalba: Appassimento) jau buvo žinomas nuo vyno atsiradimo pradžios. Tai natūralus būdas padidinti cukraus koncentraciją ir skonio intensyvumą vynuogėse, deja sumažėjusio tūrio sąskaita. Štai kodėl žinomi vytintų vynuogių vynai (kaip antai Amarone ar Recioto iš Veneto ar Sfursat iš Lombardijos) kainuoja brangiau. Pagaminti vienam buteliui vyno paprastai reikia maždaug vieno kilogramo šviežių vynuogių.

2020-01-07

Dekanteriai naudojami nuo to laiko, kai žmonija pažino vyną. Iš esmės dekanteriai yra tarpinė grandis tarp butelio ir taurės, padedantys aeruoti ypač stipraus skonio ir aromato vyną, ir mėgautis juo. Pirmykščiai dekanteriai gaminti iš molio, bet jau senovės Romėnai pradėjo juos gaminti iš stiklo. Kita svarbi dekanterio paskirtis - atskirti senesnio derliaus vyno skystį nuo natūraliai susidariusių nuosėdų, kad jos liktų butelyje, ypač kai vynas jame ilgiau laikytas.