Cukralandija

Sugarlandia, tai ne pramogų parkas, o sukarinta sala Filipinuose, kuri išgyveno keturis kolonistų antplūdžius dėl vieno bet labai kokybiško derliaus- "juodojo aukso", arba papraščiau, tai cukraus melasa.

 

Isio

    Turbūt nei vienas gėrimas neatliko tokio didelio vaidmens istorijoje kaip romas, jei tiksliau- cukranendrė, kurią Kristoforas Kolumbas atplukdino iš Indokinijos salų į Karibus.   Istoriškai, kolonistai pirmiausia pradėjo gaminti romą Pietryčių Azijoje, o ne Karibų salose.

   Cukranendrių plantacijos, reikalaujančios daug fizinio darbo, šimtais pirkdavo  vergus iš karinių laivynų, už kuriuos buvo atsiskaitoma romu. O ir britų karališkasis laivynas dėl skorbuto ligos sugalvojo vieną pirmųjų kokteilių su citrina ir romu. 

   Sugarlandia - tai ne pasakų pramogų parkas siekiantis, pritraukti smaližių gausas, o taip įvardijama Filipinų salos provincija - Negros Occidental, kurios plotas: 7 926 km². Kita salos provincija - Negros Oriental, kurios plotas 5,385.53 km2.  Ispanų Generalgubernatorius Valeriano Weyler padalinęs salą į dvi provincijas 1876 metais, tuo pat metu buvo ir Kubos Gubernatorius.filipinai

     Pirmiausia Ispanijos kolonistams ši sala 1565 m. užkliuvo tuo, kad aplink aktyvų ugnikalnį driekėsi kilomentrinės 'noble' (liet.- kilmingas) veislės cukranendrių plantacijos, kurios buvo prižiūrimos tamsaus gymio vietinių aborigenų, iš kur ir gimė ketvirtos pagal dydį Filipinų salos pavadinimas - Negros.

   Vėliau  Ispanai suprato, kad ugnikalnis - tai unikalus šaltinis, praturtinantis vietinę florą ir agrokultūrą egzotiškais stebuklais. To pasekoje iš sultingos cukranendrės buvo išspaustos melasos ir taip buvo atrastas "juodasis auksas", kas tapo pretekstu pasmerkti salos gyventojus labai ilgiems kolonizavimo amžiams, kurie ateityje prives prie DON PAPA legendos. Šią "juodo aukso" kasyklą per 400 metų valdė amerikiečiai, japonai ir ispanai.

isio
Papa Isio (centre) su dvejais
savo pasekėjais 1907m.
Sulaikyti JAV karių.

   Salos išsivadavimo herojus - kilmingas filipinietis šamanas ir didus revoliucionierius pravarde - Papa Isio, kuris, 1898-1907 metais vadovaudamas revoliucionierių grupei, aktyviai kovojo prieš ispanus ir amerikiečius, o finale paaukojo savo gyvybę.

 

   Cukralandijos pasididžiavimas nuo 2012 metų - romas pavadinimu “Don Papa", kurio gamintojai neveltui pasirinko vietinio Tado Blindos įvaizdį. Cukranendrės šiam romui yra pjaunamos rankomis ir vežamos į vietinius senovinius malūnus išspausti melasą. “Don Papa” romas pasižymi saldumu, turtingu skoniu, klampumu ir vaisiškumu.

sugarlandia

    Tai yra gėrimas, pasižymintis vienu iš ryškiausių skonių romų pasaulyje.

                       

                                                                                                                                           http://balticxl.lt/index.php/lt/produktas/don-papa

Kiti „Skonių klubo“ įrašai:

2020-01-07

Dekanteriai naudojami nuo to laiko, kai žmonija pažino vyną. Iš esmės dekanteriai yra tarpinė grandis tarp butelio ir taurės, padedantys aeruoti ypač stipraus skonio ir aromato vyną, ir mėgautis juo. Pirmykščiai dekanteriai gaminti iš molio, bet jau senovės Romėnai pradėjo juos gaminti iš stiklo. Kita svarbi dekanterio paskirtis - atskirti senesnio derliaus vyno skystį nuo natūraliai susidariusių nuosėdų, kad jos liktų butelyje, ypač kai vynas jame ilgiau laikytas.

2019-10-24

Štai ir ilgos darbo savaitės pabaiga, pagaliau atėjo laikas mėgauti laisvalaikiu. Savo mėgstamo vyno parduotuvėje jau keletą savaičių žiūrite į norimą pirkti vyno butelį, nors jo kaina ir viršija Jūsų lūkesčius. Galiausiai įsigijote jį, grįžote į namus, įsijungėte gražią muziką ir įsipylėte vyno į mėgstamą taurę.

2019-09-15

Vynuogių vytinimas (italų kalba: Appassimento) jau buvo žinomas nuo vyno atsiradimo pradžios. Tai natūralus būdas padidinti cukraus koncentraciją ir skonio intensyvumą vynuogėse, deja sumažėjusio tūrio sąskaita. Štai kodėl žinomi vytintų vynuogių vynai (kaip antai Amarone ar Recioto iš Veneto ar Sfursat iš Lombardijos) kainuoja brangiau. Pagaminti vienam buteliui vyno paprastai reikia maždaug vieno kilogramo šviežių vynuogių.