Kamščio yda. Kaip nustatyti? Ar atgausite pinigus?

Štai ir ilgos darbo savaitės pabaiga, pagaliau atėjo laikas mėgauti laisvalaikiu. Savo mėgstamo vyno parduotuvėje jau keletą savaičių žiūrite į norimą pirkti vyno butelį, nors jo kaina ir viršija Jūsų lūkesčius. Galiausiai įsigijote jį, grįžote į namus, įsijungėte gražią muziką ir įsipylėte vyno į mėgstamą taurę.

Vyno kvapas kiek suplėkęs, to labai nesureikšminate ir vis dar esate nusiteikęs puikiai! Jūsų pirmas gurkšnis sukėlė jums abejonių, tačiau antrasis neabejotinai jus pribloškė. Skonyje jaučiami seno kartono, drėgno šuns kailio ir šlapio rūsio kompleksiškumas. Nesijaučia jokių vaisių. Nei kiek. Visi natūralūs vyno aromatai minimizuoti.

Tai yra neginčijami vynuogių su TCA arba kamščio ydos požymiai. Kamščio ydos yra paveikta iki 5 procentų visų vyno butelių. Ir nors vakaras jau sugadintas, bet žinokite dar ne viskas prarasta! Neabejotinai likusiam vakarui pasidarysite "Gin & Tonic" kokteilį, tačiau nepamirškite kitą dieną pasidalyti šia patirtimi su vyno parduotuve, kurioje įsigijote vyną!

Patarimai ką daryti, jei įsigijote vyną su kamščio yda?

Neišpilkite vyno, neišmeskite butelio
Galite toleruoti šiuos nuostolius, ypač jei tai pigesnis vynas, tačiau nenuleiskite rankų, nes galite pasielgti geriau. Svarbu išsaugoti kamščio ydos pažeistą vyno butelį, nes parduotuvės vadybininkas, kuris pardavė Jums šį vyną tikriausiai norės sužinoti apie tai!

Negalima to gerti
Kai kurie gali teigti, kad jiems nesvarbu, ar vynas yra netinkamas vartojimui dėl kamščio ydos požymių, ir bet kuriuo atveju jį geria, bet pasikliaukite mumis – esate verti mėgautis kažkuo, kurio skonis geresnis nei kartono. Jei jau įsipylėte taurę ar dvi kol supratote, kad vynas yra netinkamas, supilkite likučius atgal į butelį naudodami piltuvėlį. Kai kurios vyno parduotuvės yra mažiau supratingos nei kitos, kai kalbame apie pusę butelio nugerto kamščio ydos pažeistą vyną.

Atneškite ir kamštį
Kartu su vynu, originalus butelio kamštis yra svarbu grąžinant tokį vyną jo pardavėjui. Kai kurie teigia, kad kamščio apžiūrėjimas nėra patikimas būdas pasakyti, ar vynas yra pažeistas dėl kamščio ydos, ar vynas surūgęs dėl kitų priežasčių, tačiau daugeliu atveju parduotuvė gali paprašyti ir kamščio. Jei jo nereikės, nesijaudinkite - parduotuvė gali padaryti išimtį.

Pirkimo čekis
Kai kuriose parduotuvėse reikalauja, kad sugedęs vynas būtų grąžinamas pateikiant jo pirkimo čekį, tačiau daugelis ne prekybiniam tinklui priklausančių parduotuvių vyną priims, nes parduotuvė žino, kokį vyną parduoda. Kiekvienos parduotuvės grąžinimo politika skiriasi, o grąžinimo laikotarpis svyruoja nuo 48 iki 72 valandų mažesnėms parduotuvėms iki 30-60 dienų didesniems.

Baltic XL cash&carry alkoholio ir vyno parduotuvėje visada gausite adekvatų pasiūlymą vyno pakeitimui, jei pirkote vyną su kamščio yda!

Tad keiskite arba gaukite sumokėtus pinigus!

Kiti „Skonių klubo“ įrašai:

2020-07-17

Šiuolaikiniame romo pasaulyje, romai ir jų prekiniai ženklai gali būti pervertinti arba nepakankamai įvertinti. Vartotojai stengiasi suprasti romo kilmę, jo istoriją, savybes ir būdą, kaip būtų galima lyginti panašius su panašiais. Tiesiog yra per mažai informacijos tokiai analizei, todėl pageidautina, kad visi romo vartotojai ir entuziastai turėtų nuoseklią romo klasifikavimo sistemą.

2019-09-15

Vynuogių vytinimas (italų kalba: Appassimento) jau buvo žinomas nuo vyno atsiradimo pradžios. Tai natūralus būdas padidinti cukraus koncentraciją ir skonio intensyvumą vynuogėse, deja sumažėjusio tūrio sąskaita. Štai kodėl žinomi vytintų vynuogių vynai (kaip antai Amarone ar Recioto iš Veneto ar Sfursat iš Lombardijos) kainuoja brangiau. Pagaminti vienam buteliui vyno paprastai reikia maždaug vieno kilogramo šviežių vynuogių.

2020-01-07

Dekanteriai naudojami nuo to laiko, kai žmonija pažino vyną. Iš esmės dekanteriai yra tarpinė grandis tarp butelio ir taurės, padedantys aeruoti ypač stipraus skonio ir aromato vyną, ir mėgautis juo. Pirmykščiai dekanteriai gaminti iš molio, bet jau senovės Romėnai pradėjo juos gaminti iš stiklo. Kita svarbi dekanterio paskirtis - atskirti senesnio derliaus vyno skystį nuo natūraliai susidariusių nuosėdų, kad jos liktų butelyje, ypač kai vynas jame ilgiau laikytas.